meet, eat & study

Alma biedt ruimte voor broodnodig sociaal contact Alma 2, Alma 3 en Alma Gasthuisberg worden ontmoetingsruimten met extra studieplekken

Leuven, 4 oktober 2020 – Alma stelt zich open als ontmoetingsplek voor studenten en medewerkers van de KU Leuven. De openingsuren worden aangepast zodat zij elkaar op elk moment van de dag bij Alma kunnen ontmoeten. Ze kunnen samen eten, studeren en online lessen volgen.  Alma 2, Alma 3 en Alma Gasthuisberg zijn op weekdagen open tussen 9u en 22u. Er zijn broodjes, snacks en koffie te verkrijgen in Alma 2 en Alma Gasthuisberg van 9u tot 16u en in Alma De Moete van 8u tot 15u. Vanzelfsprekend blijven de nodige veiligheidsmaatregelen van kracht.  Alma 1,  ’t Academisch kwartier (De Valk), Alma Groep T en Esat II zijn tijdelijk gesloten. De Alma bike-thru in Alma 1 en Alma 2 blijft wel open.

Ben je het kot beu?

Het academiejaar is een paar weken bezig en studenten zoeken hun weg nog in het kotleven. Verschillende getuigenissen in de media geven aan dat studenten zich geïsoleerd en eenzaam voelen tussen hun vier kotmuren. Alma heeft grote ruimtes waar studenten kunnen samenkomen en wil die ter beschikking stellen.

“We zoeken manieren om studenten niet enkel van gezonde en gevarieerde voeding te voorzien, maar ook van het broodnodige sociaal contact. Alma heeft grote ruimtes ter beschikking waar studenten kunnen samenkomen. We willen die maximaal openstellen,” zegt Daniël Lips, algemeen directeur van Alma. “Het kan allemaal weer wat spontaner. Zolang er plek vrij is, kan je erbij. Alma biedt snacks, broodjes en koffie aan, maar het is ook mogelijk om je eigen eten mee te brengen. Alma wordt als het ware een grote, coronaproof living.”

“De bibliotheken en leercentra bieden momenteel ongeveer 1.100 studieplekken aan in veilige omstandigheden.” zegt Peter Verbist, coördinator leercentrum Agora “Met deze 370 extra studieplekken kunnen we het aanbod significant verhogen en spelen we in op een duidelijke vraag van studenten naar studieplekken op  de campus en naar een plaats waar ze kunnen eten.  Studenten kunnen ook deze extra plaatsen reserveren via KURT (kuleuven.be/kurt).”

Kom naar Alma voor broodnodig sociaal contact

De Almarestaurants zijn sinds het begin van het academiejaar open om studenten van gezonde en gevarieerde maaltijden te voorzien. In de grotere Alma-vestigingen was een pre-orderingsysteem van kracht. Studenten beslissen liever spontaan wanneer ze naar Alma afzakken en hoe lang ze er blijven, daarom wordt het systeem van pre-ordering afgeschaft. Vanaf 5 oktober kunnen studenten naar Alma komen wanneer en met wie ze willen.

Studenten kunnen samenkomen in Alma 2, Alma Gasthuisberg en Alma De Moete. Alma 1, Alma 3,    ‘t Academisch kwartier (De Valk), Alma groep T en Esat II zijn tijdelijk gesloten. De Bike-thru bij Alma 1 en 2 blijft wel bestaan. Daar kunnen studenten met de fiets of te voet broodjes en snacks afhalen.

De openingsuren worden aangepast. De Alma’s blijven doorlopend toegankelijk van 9u tot 22u. De warme keukens zijn gesloten, maar snacks en broodjes zijn steeds verkrijgbaar van 9u tot 16u.

Veiligheid voorop

De gekende veiligheidsmaatregelen blijven vanzelfsprekend van kracht. Tussen de zitplaatsen is er anderhalve meter afstand. Er is materiaal voorzien, waarmee studenten zelf hun plaats kunnen desinfecteren. Wie eet, moet een dienblad gebruiken. Draag steeds je mondmasker, enkel om te eten en drinken kan het uit natuurlijk.