Prijsaanpassing academiejaar 2018 2019, toegang tot het aanbod van Alma

Beste Alma-bezoeker,

Het liefst van al bieden we je lekkere en gezonde maaltijden aan tegen een zo goedkoop mogelijke prijs met de beste service.


Het afgelopen jaar zijn de prijzen van voedingsmiddelen alweer gestegen en de prijzen van levensmiddelen stijgen sneller dan de algemene index. Voor het nieuwe academiejaar wordt een verderzetting van deze trend verwacht. Naast de grondstoffen dient Alma als loyale werkgever ook rekening te houden met loonindexeringen, baremieke verhogingen, cao’s en andere wettelijke verplichtingen. De overige kosten stijgen eveneens en de sterk stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat Alma volgend jaar tegen een ferme energiefactuur aankijkt.

De overheidssubsidies moeten het mogelijk maken om goedkopere maaltijden aan te bieden. Deze subsidies zijn al jaren niet geïndexeerd waardoor de balans tussen inkomsten en uitgaven in onevenwicht geraakt.

Dit alles dwingt ons jammer genoeg om onze prijzen aan te passen. Voor de warme maaltijden is er een prijsaanpassing met respectievelijk 20ct, 25ct, 35ct naargelang de maaltijdcategorie, waardoor de nieuwe prijzen respectievelijk 3,60€, 4,85€, 6,45€ bedragen. De snacks tot en met 1€ verhogen met 5ct. Snacks vanaf 1€ tot en met 3€ worden aangepast met 15ct. Voor snacks meer dan 3€ komt er 20ct bij.

Deze aanpassingen zijn nodig. Want ook in de toekomst wil Alma duurzame, gezonde, kwaliteitsvolle maaltijden aanbieden in een omgeving waar het aangenaam is te vertoeven. Een omgeving waar duurzaamheid en diversiteit geen ijdele woorden zijn. De afgelopen jaren heeft Alma hierin geïnvesteerd. Onder meer zijn er de vernieuwde food corners ’t Academisch kwartier, Esat II, een volledig nieuw full service restaurant op de Campus Gasthuisberg. De vernieuwingen gaan dit jaar verder. Alma 2 wordt eigentijds met focus op gezonde en duurzame voeding, en ook de food corner op campus Groep T wordt volledig vernieuwd.

Zonder studentenkaart of personeelskaart kunnen wij u niet bedienen

Studenten en personeelsleden van de KU Leuven die bij Alma komen eten, betalen geen BTW op hun maaltijd. Omwille van deze “onderwijs-BTW-vrijstelling”, dient Alma in haar studentenrestaurants geen geregistreerd kassa systeem te installeren.

Door de verstrengde toepassing van de BTW wetgeving en de afwezigheid van een geregistreerd kassasysteem, dient Alma ervoor te zorgen dat in haar restaurants enkel en alleen maaltijden verstrekt worden die vrijgesteld zijn van BTW.

Concreet betekent dit dat voortaan enkel en alleen studenten en personeelsleden van de KU Leuven toegang krijgen tot maaltijden in de Alma restaurants. De studentenkaart, respectievelijk personeelskaart gelden als bewijs.

Derden, die niet vrijgesteld zijn van BTW in het kader van de onderwijsvrijstelling, mogen en kunnen niet bediend worden. Het aanbod van de Alma restaurants is enkel toegankelijk voor studenten en KU Leuven personeelsleden. Zonder studentenkaart of personeelskaart kunnen wij u niet bedienen (toepassing van de BTW wetgeving).